Pepparkakssviss med lingongrädde, glass och kolasås
6-8 portioner
Tillagningstid:25 min
Salt kolasås
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt
Annas Pepparkakor Original 300 g
Vaniljglass 500ml
Vispgrädde 500ml
Frusna lingon 1 pkt (225g)
1. Blanda lingon och socker i en bunke och ställ åt sidan så länge.
2. Smält strösockret på medel temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet och fått en gyllenbrun färg.Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt.
3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om.
4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till ca 107 grader. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
5. Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsockret i en kastrull, låt puttra i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt sedan vaniljsockret och låt svalna innan servering.
6. Vispa grädden och rör ner lingonsylten. Varva lingongrädde, vaniljglass, pepparkakor och kolasås precis innan servering. Toppa med lite kolasås och de sockrade hela lingonen.