KONSUMENTKONTAKT
LANGUAGE
LANGUAGE
PRODUKTER RECEPT OM ANNAS KONTAKT Frågor & Svar

TILLBAKA

Om palmolja

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om palmolja.

Varför använder ni palmolja?

Palmolja är ett bra alternativ vad gäller hur smaken och konsistensen blir på pepparkakorna. Svenska livsmedelsbranschen kom 2014 överens om ett gemensamt åtagande att all palmolja som används i svenska livsmedel ska vara certifierad och den överenskommelsen följer vi. Vi arbetar ständigt med förbättring och utveckling av våra produkter och det har resulterat i att vi från 2016 dessutom endast använder segregerad palmolja. Det innebär att den certifierade palmoljan under hela värdekedjan har hållits separerad från icke hållbart producerad palmolja.

Vad betyder "hållbart producerad palmolja från certifierade odlare"?

Hållbart producerad palmolja certifieras genom olika certifieringsordningar/handelssystem som RSPO erbjuder. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är ett initiativ framtaget av bland andra WWF, med syfte att främja en hållbar produktion av palmolja. Organisationen arbetar med certifiering av ansvarsfullt producerad palmolja, vilket innebär att regnskogen inte ska stå tillbaka för nya palmoljeplantager. Svenska konsumenter bör efterfråga certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja.

När kommer ni att gå över till segregerad palmolja?

Det har vi redan gjort. Under 2016 övergick vi till att endast använda så kallad segregerad palmolja, det vill säga certifierad och hållbart producerad palmolja, helt separerad från icke-certifierad palmolja.

Hur kan jag som konsument lita på att den certifierade palmoljan produceras som utlovas?

Alla Annas leverantörer ska leva upp till de kravspecifikationer som ställs. Detta gäller även den certifierade palmoljan. Vi litar på att de kriterier som RSPO har satt upp också efterlevs.

På förpackningen står det ”Bakat efter originalrecept”. Innehöll verkligen det palmolja?

Vad gäller relationen mellan mjöl, socker, kryddor med mera, så är receptet det samma idag som när Annas grundades 1929. Dock har sammansättningen av fetter utvecklats över tid. Idag används en kombination av vegetabiliska oljor för att uppnå högsta möjliga kvalitet. Fördelen med vegetabiliska oljor är också att de inte innehåller transfetter vilket animaliska oljor gör.

Har ni planer på att sluta baka med palmolja?

I dagsläget gör vi bedömningen att certifierad palmolja är det bästa alternativet vi har när vi bakar pepparkakor. För att kunna gå över till annan olja måste vi veta att det på lång sikt är ett acceptabelt alternativ ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi lyssnar på experter inom området som till exempel Livsmedelsföretagen och WWF som säger att det är bättre att på nationell nivå efterfråga certifierad palmolja och på så sätt uppmuntra fler producenter att ställa om till hållbart producerad palmolja.

Varför bakar ni inte med smör?

Palmoljans egenskaper bidrar till textur, smak och hållbarhet. Den är också smak- och luktfri, och konkurrerar därför inte med pepparkakans andra smakingredienser. Den är inte heller så rinnig som många andra vegetabiliska oljor, vilket gör att pepparkakorna får den konsistens och krispighet som vi önskar.

Varför använder inte ni fullt spårbar palmolja (Identity Preserved)?

Vi använder inte spårbar palmolja i våra pepparkakor då tillgången är begränsad.
 
För mer information om palmolja – besök gärna www.livsmedelsforetagen.se